Autónepper

Autó,motor adásvétel picit más megvilágításból. A történetekben szereplő személyek és gépjárművek csak a képzelet szüleménye, bármilyen egyezés a valósággal, csak a véletlen műve lehet!

Szavazz!

 

Utolsó kommentek

  • aefzuj: Magyarul annak kell kerülnie, akinek nincs likvid tőkéje a robotizált manuális váltó nyújtotta kén... (2020.06.29. 19:32) Opel Corsa C 1.0 Easytronic
  • Tubity Brendon: Szia! Azt irtad hogy 10 évre hitelesitik itthon a tartályt. Kik? Amenyiben külföldröl behozott a k... (2017.10.02. 13:51) Titkos tipp: CNG !
  • petrobol: Melyik az utolsó évjárat Ocatvia, amibe ezeket a motorokat még berakták? Melyik motorkódot érdemes... (2016.04.19. 01:01) VW Passat 1.9 TDI
  • indapass90210: "A másik véglet az,amikor az idős házaspár jön be és SZÁZEZER forintért akar NYUGATI autót venni."... (2014.01.04. 11:17) Milyen válság?
  • Opel P1: @ifrance: szerintem Autónepper nem egyenlő Becsületesnepperrel. Legalábbis az írásaik stílusa nagy... (2013.02.21. 04:55) Suzuki Ignis 1.3i GLX
  • Utolsó 20

Milyen válság?

2012.07.14. 09:50 AUTÓNEPPER

Minap tartottam hazafelé a szokott útvonalamon és ÚJ autót láttam a fogorvosnál,mégpedig egy VW UP!-ot vett a meglévő BMW 5-ös mellé.

Ilyenkor gondolkozom el,hogy most válság van,vagy csak egyes embereknek van,vagy pár embert egyáltalán nem érint.

A másik véglet az,amikor az idős házaspár jön be és SZÁZEZER forintért akar NYUGATI autót venni.

Na ez az igazi oximoron.

Teóriám szerint, az orvosok autói a legjobb indikátora a népesség helyzetére.

Úgy látszik akkor lesz itt igazán válság,mikor a fogorvosok is 5-10 éves használt autókkal fognak rohangálni.


Ti mit gondoltok?

3 komment

Titkos tipp: CNG !

2012.06.19. 13:59 AUTÓNEPPER

Sziasztok!

Sokáig agyaltam, hogy mi legyen a bloggal legyen-e folytatás,ugyanis az ezzel járó posztolás csak a szabadidőmet viszi,pénzt úgyse látok belőle,az emberek továbbra sem lesznek okosabbak tőle,maximum pár év múlva vissza tudom olvasni magamat,hogy igazam volt-e vagy oltári marhaságot csináltam. :)

Persze vannak hűséges olvasóim építő jellegű kritikákkal és párbeszédekkel,de sajnos pár fecske nem csinál nyarat,több ember nem jött be hozzám vételi szándékkal,egyedül játszom itt a Terézanyát autóadásvétel-fronton.


Egyszóval én kérek elnézést minden hűséges Olvasómhoz,de fejben még nem döntöttem el a blog további létezését,ráadásul nem is vagyok egy grafomániás alkat.

 

Naszóval ennyi bevezető után térjünk a címben leírt témára vagyis CNG-autózásra.

Gázautózás napjainkban lett egyre népszerűbb és jobb alternatívát nyújtó üzemanyag,a benzinárak növekedésének ütemében,egyre többen gondolkodnak el a CNG/LPG hajtotta autókon.Mivel az LPG már régóta elterjedt kishazánkban,ezért ennek említését csak összehasonlítás végett említem,itt főként csak a CNG-ről írok.

A CNG-gáz (Compressed Natural Gas) magyarul sűrített földgázt jelent,ami (többek közt) az otthoni háztartásokban megtalálható. Az LPG-vel ellentétben (ami kb 15 baron cseppfolyós) 200 bar környékén cseppfolyósodik,szóval vastagabb falú tartály kell a tárolásához,viszont a magasabb bután tartalom miatt kevesebbet éget el a motor,mint LPG-gázból. Autózás szempontjából a gázfogyasztás és tárolás a legfontosabb szempont,minél kevesebbet fogyaszt és minél könnyebb tartály a kívánatos,ugye. A kevés fogyasztás többé-kevésbé megoldott a benzinhez viszonyítva,de a tartály önsúlyának csökkentése még várat magára,ma még sajna elég nehezek,növelik az autó önsúlyát.Biztos lehetne sokkal könnyebb a tartály,de még nem éri meg gyártani, nagy tételben MÉG nem kelnek el ezek az autók ha jól sejtem.

A mi szempontunkból a gyári CNG-vel szerelt autók érdekesek,ugyanis használtan ezek elérhetők viszonylag jó árban.Amivel eddig találkoztam gyári CNG-s autóval a következők:

1. Fiat Multipla bipower,bluepower,Marea,Punto

FIATMultipla_1.jpg

2. VW Caddy,Touran,Golf Ecofuel

ecofuel.png

3. Opel Corsa, Combo, Zafira, Astra

 

OpelZafira.jpg

 

Ezek a gázautó-piac domináns szereplői,természetesen van még Saab, Volvo CNG változatban,de ezek nem terjedtek,mint a többi.Futottak még kategóriában vannak a német,olasz utólagos beszerelések bármibe,de az nem gyári.

Itt most az a lényeg,hogy maga a gáztartály ne legyen az utastérben,ne vegyen el helyet tőle,lehetőleg a kasztni alján vagy a pótkerék helyén kapjon helyet,ez az általános gyári megoldás.

Nézzük őket sorban:

FIAT-termékek a piacon kapható legolcsóbb CNG-autók,ők a legnépszerűbbek,de nem a legmegbízhatóbbak.Itthoni áruk kb. 1 millió forint környéke évjárattól és állapottól függően,egyébként eddig még nem említettem,de szinte az összes CNG-autóban sok kilométer van az üzemanyag ára miatt,annyit mennek velük mint a dízelekkel,viszont itt nincs magasnyomású injektor,kéttömegű lendkerék ami drága tétel ha meghibásodik.Az olasz gyártmányból kiemelkedik a Multipla,ugyanis ennél a típusnál sikerült a legjobban elrejteni a gáztartályt a kocsi hossztengelyével megegyező irányban 3 illetve 4. tartályt sikerült felrakniuk,ami a hatótávnak tesz jót.Töltöttségtől függően kb. 400km-t lehet elautózni színtisztán CNG-gázzal,ami a mai áron számolva kb 5000ft környéke, ami kb 24-28kg gáznak felel meg,attól függ mekkora a külső hőmérséklet,ugyanis ez is befolyásolja a tankolt mennyiséget.Maga az autó formája megosztó, van aki utálja,van aki imádja senkit sem hagy hidegen az utó látványa.Tény hogy a formája eléggé érdekes,viszont a beltere meglepően tágas,köszönhetően a nagy felületű ablakoknak,könnyen lehet benne mozogni és pakolni a sík padlónak és a kocka formának hála,ráadásul a 3-3 üléssor elrendezés se egy megszokott dolog,igazi nagycsaládos autó.

Sajnos a megbízhatósága elhomályosítja a praktikum fölényét,ugyanis a gázszabályzója szeret elromlani és sajna az egész be van öntve valami gyantával,szinte szétszedhetetlen,javíthatatlan,nincs belőle utángyártott,csak gyári ami 300e ft környéke.(állítólag a 2001 utániakban már egyben van az ECU-val)Szeret alul rohadni a (jellemzően) Némethonból importált autóknak köszönhetően,ugyanis szeretnek sózni arrafelé.


VW Caddy nálam a favorit,ugyanis nagyon egyben van még használtan is,nem zörög,nem nyikorog,nem rohad az alja és a hátsó hídja mint a Multiplának,automatán kapcsol gáz és benzinüzemre,nincs belőle motorhibás(2.0 8 szelep szinte elpusztíthatatlan),viszont drágább,de ha hosszútávra tervezünk vele akkor szerintem mindenképp megéri.Gáztartály és hatótáv mérete szinte megegyezik a Multipláéval,viszont a Touranban a karosszéria kialakítás miatt jóval kisebb a gáztartály mérete.

Golf 4-esben is láttam gyári CNG-t,ott a pótkerék-üregbe rakják be egy nagyobb és kisebb tartályt,de ott is kb 250km-re elegendő gáz fér bele.

Opel-fronton a Zafira a másik nagy esélyes,most van egy friss szerzeményem,állítólag a hatótáv ugyanannyi,mint a Caddynek,Multiplának, ennek is alul van a gáztartálya itt viszont az autó hossztengelyével merőlegesen állnak a tartályok,benzintankja ennek is kb 15 literes mint a Caddy-é.


Ez regadónál jön jól,ugyanis tisztán gázüzeműként áll forgalomba,így aprópénz lesz a regadó, nemúgy mint a Multiplánál.Egyébként a tartályok 10 évre lesznek hitelesítve magyarországi forgalomba helyezéskor.


Egyszóval ezek lesznek a hosszútávú alternatívák olcsó közlekedés terén,igaz hogy töltőállomás még alig a poszt írásának időpontjában (Szeged,Budapest,Pécs,Győr) de remélhetőleg ez is bővülni fog,egyelőre az említett nagyvárosok hatókörzetében jelent olcsó közlekedési alternatívát.

 

IMG_2890.JPG

Szerintem a kb 400km-es hatótáv így is megfelelő,de ugye az emberfia szeret kényelmesen tankolni,úgyhogy azért még pár kút létrehozása kívánatos lenne,csak az a kérdés,hogy meddig marad akkor olcsó a CNG ára....

UPDATE!

Zalaegerszegen már jár egy CNG-s autóbusz, előbb-utóbb ott is megnyitják a kutat a nagyközönség számára is,szóval lassan de haladunk.

12 komment

"Howto buy a car? for dummies", azaz hogy vegyünk autót neppertől?

2011.09.01. 14:44 AUTÓNEPPER

Gigaposzt! :)

Most akasztjuk a hóhért,avagy magam ellen beszélek.

Szóval megpróbálom összeszedni azokat a hasznos dolgokat amit érdemes megnézni a kiszemelt autón mielőtt megvesszük.

Itt volt egy szép lista,mit és hogyan nézzük, 90%-ban igaz is ehhez nem is tennék hozzá, inkább az autó hirdetési tulajdonságot és a valóság kapcsolatát nézném át.

Először is nagyjából jussunk el odáig,hogy milyen autót és mire szeretnénk használni.

Ha már szűkül a kör és eljutunk egy konkrét tipushoz és felszereltséghez,akkor jöhet a fényképek és a hirdetési szöveg alapján az "állapotfelmérés".Általában mindig a legolcsóbb járó és forgalmiképes autóval érdemes kezdeni,megismerjük az autó hozzávetőleges értékét(ha nem voltunk eddig tisztába a piaci értékével).Ritka, mikor a legolcsóbb kel el,tehát mindig a legolcsóbb utáni 4-5-6 autót érdemes nézegetni,attól függ egyezik-e az ízlésünkkel/pénztárcánkkal.Itt már körvonalazódik az elképzelésünk,neadjisten már bele is szeretünk egybe-de vigyázat!- az autó életkorával egyenes arányban nő az esélye annak hogy ráfaragunk, ha a szívünkre hallgatunk.Az érzelmeket itt félre kell tenni,vagy le kell hűteni a leendő tulajdonost ha megkért hogy segítsünk neki autót nézni.Sajna a magyar használtautópark túlnyomó része hiányos,elhanyagolt állapotú,bizonytalan futásteljesítményű.

Ezzel ugye nem mondtam újat.

 Két módozat lehetséges:

  • Veszünk autót itthon viszonylag drágán,mert nincs időnk,kapcsolatunk külföldről autót behozni,viszont állapot erősen kérdéses még akkor is ha látszólag egyben van.

 

  • Picit rászánjuk az időt és nézzünk autót külföldről ami jobban megéri (már amikor),ugyanis az EU tagállamokból (főként Németo.-ból) jobban karbantartott autókat lehet venni,még akkor is ha regadóval, KPM műszakival együtt ugyanannyiba vagy picivel drágában áll meg. Mert tudod,hogy az esetek 90%-ban annyi a kilométer amennyi,nincs szétrabolva,lelakva (ha jól megnézted előtte), futómű,motor karbantartva.

 

Természetesen mindig vannak kivételek amik erősítik a szabályt de ki lehet jelenteni,hogy a (jellemzően) Németországi használtautók sokkal jobb állapotban vannak.

Ha az utóbbi utat választjuk (vagyis kimegyünk németbe), akkor alaposan készüljünk fel az adott tipusból (netes fórumok,szerelő,stb) mit kell rajtuk nézni,mik a lehetséges hibái.Arra azért készüljünk fel,hogy a német kereskedők nagyon spúrok, vagyis alig vagy egyáltlán nem engednek az árakból (max 50-100 euró), szóval az ilyen "mennyit engedsz a feléből?" tipusú kérdést meg se kockáztassuk. A törökökkel picit már más a helyzet. Zsiványabbak,viszont jobban lehet velük alkudni,de a portéka minősége kérdéses.Azért ki lehet fogni náluk is szebb darabokat,megéri a kockázatot.

 Miután sikeresen magunkévá tudhatjuk vágyaink tárgyát,következik az ideiglenes rendszám igénylése.Két fajta létezik,a sárga (5 napos) illetve a piros szélű (30 napos)tábla.

Ahogy a fenti linkből látható,online is lehet igényelni,gyors és pontos ügyintézés.Ezt én már nem használom,ugyanis tréleres hozza be az autóimat,így olcsóbb a szállítás.Miután hazaérkeztünk az autóval vagy egyből bejelentkezünk a KPM-hez műszaki vizsgára,opcióként az okmányirodánál megigényelhetjük az E-rendszámot. A befizetett regadóról szóló igazolással A KPM vizsgaállomásnál kiadják a műszaki adatlapot sikeres vizsga esetén aminek díja 40.000ft. Ehhez kérik az autó eredeti forgalmiját,kétnyelvű adásvételijét, illetve számlát ha cégnévre hoztuk be. E-rendszám esetén is hasonló a helyzet,maximum annyi könnyítés van,hogy nem kell befizetni egyből a regadót,adnak fél év haladékot de többet nem,ráadásul ilyenkor kérik az autó származás ellenőrzését is. Ha ezen is túlvagyunk,akkor jöhet az okmányiroda és a kiálított műszaki adatlappal és a befizett átírási illetékkel együtt kiadják a rendszámot és az autó forgalmiját.

Egyszóval egy egyszeri vételnél ez eléggé nagy kaland egy átlagembernek,de ha van itt-ott ismerőse az illetőnek,akkor ezek az ügymenetek könnyebben járhatóak itthon is és külföldön is.

Aki ezt a tortúrát el szeretné kerülni,annak marad az itthoni gépjármű park és egy jó adag nagy szerencse,hogy kifogjon egy jó vételt. Tehát visszakanyarodunk oda,hogy itthoni választékot vizslatjuk és már ott állunk az autó mellett ilyenkor mire kell figyelni:

Először szemrevételezzük kivűlről az autót,alaposan körbenézzük sérülések után kutatva,megnézzük a szélvédő gyártási évét(ha például 2001-es az autó akkor egy 1-es szám van beütve a szélvédőbe) azonos szám van-e minden üvegben,lámpatesteket ellenőrizzük fixen állnak-e a helyükön,ha tudunk róla hol volt sérült akkor megnézzük a sérülés helyét,szakszerűen van-e javítva.Ezután megnézzük belülről is milyen állapotban van a belső tér,mennyire van elhasználódva a kormánykerék,pedálok,váltókar,ülések,kárpit stb. ezek azért árulkodó nyomok a valós kilométerről,komplett belsőt nem mindig éri meg az eladónak kicserélni,hacsak nem fiatal max 5 éves autóról beszélünk. Megnézzük az autó papírjaít,szervizkönyvét ( ha nincs  önmagába véve "nem baj"(piacot ismerve),csak legyen normálisan karbantartva,mert azt meghálálja sok-sok hibamentes kilométerrel bármelyik autó.  ) elrakott javítási számlákat (ha van),megkérdezzük az eladót tud-e többet mondani az autóról (itt konkrétan nem a teljes élettörténetére/mesére vagyunk kíváncsiak de le tudunk szűrni infókat belőle).

 Ha idáig eljutottunk és (még) nem csalódtunk az autóban,akkor jöhet a próbakör.Az esetek 99%-ban beleegyeznek,de ha valamiért húzódoznak tőle,akkor ott motorikus vagy futóműves nagy probléma lesz.Ha ideiglenesen ki van vonva a forgalomból az autó vagy nincs rajta rendszám akkor is találhatunk rá módot,hogy ki tudjuk próbálni ne akkor derüljön ki valami nagy baj amikor már elhoztuk, a pénz-autó körüli utólagos vita senkinek sem jó.Ha elindultunk hallgatózzunk kattogások,zörejek után,próbáljuk ki a váltó minden fokozatát,szépen vált-e,nem akadozik. Próbáljuk ki a fékeket,klímát és a többi egyéb kényelmi funkciókat.

Légzsákot lehetőleg ne! :)

Próbakör után összegezhetjük a tapasztalatainkat:
Szóval,ha egyedül a szervizkönyv hiányzik,de jó karban van az autó,egy kis alku után megvehető. Alkudozásnál úgyis kiderül kb. mennyi lehet benne,ha sok, akkor sokat le is faraghatsz az árából. :)

Ezt lehet is mondani a kereskedőnek,hogy téged nem érdekel a kilométer csak legyen karbantartott az autó,ennek tükrében szeretnél egy kis alkut.
Ha normálisan,nem fikázva nagy mellénnyel beszélsz akkor ő is normálisan fog kezelni téged (ez a beszélgetésből úgyis kiderül milyen tipus)
Persze van sok tukkó is,azzal nem is érdemes szóbaállni. 

Ha mindezek után mégis kell az autó,ne habozzunk megvenni,mert tuti akkor fog elkelni,mikor mi egy hét haladékot kérve hazamentünk gondolkozni.

Beismerem,nem könnyű ezt az alkalmi vásárlós oldalról végigküzdeni,de tisztában kell lenni azzal,hogy itt egy sajátos játékszabályok uralkodnak,ha ezeket betartjuk (és nem járjuk az országot a tuti vételben reménykedve),akkor nagy meglepetés nem érhet,és sok gondtalan kilométernek fogunk örülni.  :)

24 komment

Suzuki Ignis 1.3i GLX

2011.08.31. 11:08 AUTÓNEPPER

A magyar autóipar remeke.

Igazából semmi gond nincs vele a vékony lemezen kívül,használtautó piacon könnyen értékesíthető,nincs olyan magyar ember aki ne találkozott volna magyar gyártású Suzukival.Sokan azért elfelejtik,hogy nem napi sportautónak készült,bármennyire is lehet neki nyomni,azért meg is kell vele állni.

Ha neadjisten törik,akkor viszont kompletten újra kell építeni az elejét(tapasztalat) már egy kutyával való akaratlan randi után is,ugyanis a lökhárító mögött konkrétan semmilyen merevítés nincs,van a hűtő, van a klímahűtő,ventillátor, motor és kész.

Ráadásul Suzukit vagy fiatal, vagy nyugdíjas vesz.

De tényleg. 

Volt egy elsőtulajdonos,klímás,szervízkönyves korrekt Ignisünk,7-8 apró csapágygolyónyi horpadás az oldalán (olyan,mintha jég verte volna) pöttyökkel,de legalább karambolos nem volt,festékvastagság gyári.Mindene működik,nincs lelakva, mégis sokan beleverték a csúfot.

Jöttek a kifogások:

Tiszta horpadás (persze hogy van,nem új autó azért van kiírva a bejárathoz,hogy használtautó kereskedés),drága (ja,minden drága persze,de akkor miért ezt nézed),nem tetszik a színe (majd átfestetjük igény szerint,mint a márkaszervízbe),kopott a gumi,szóval mindent ki tudnak találni,csak azt nem mondják,hogy van rá pénz,de először átnézem és ha jó akkor megveszem.

Na mindegy,ezt már megszoktuk,egy ismerősöm hív egy nap,miszerint kellene az édesanyjának egy autó,de szól előre,hogy nem egyszerű eset.

Mármint az anyja.

OK,mondom ezekután mi jöhet még,van egy viszonylag szép Suzuki Ignisünk jöjjön el,nézze meg,pont jó a bontószökevény automata váltós 2.5 Omegája helyett. Éppen fele annyit fog fogyasztani (merthogy az van neki).

Na másnapra el is jött,megmutatjuk neki az autót,perszehogy ő is a horpadásokon van kiakadva,mert az ö Omegáján egy karc nincs (nincs persze,helyette rohad a küszöb,viszi a bontóba).Na mindegy küzdök vele tovább,mint a fogatlan oroszlán mondom neki,hogy inkább téligumikat vegyen rá,minthogy a horpadásokat javítassa meg (tuti lesz rajta,ahogy vezet) ez most kurvára de ráér kezicsókolom,inkább tessék újra megtanulni a kéziváltót és használni a tükröket.

Persze azért elmondta,hogy nézett egy másikat is helyben,és az mennyivel szebb volt és kevesebbet futott.

Japersze.

Azért kiváncsiságból megnéztem a netet,egy hót mocsok kivűlről,drágább is volt,ráadásul öregebb egy évvel,szervízkönyv ohne,kilométeróra minuszba tekerve.

Ha nem szól rá a haverom az anyjára,hogy nézzen be hozzánk is,akkor tuti azt vette volna meg. (tudom, mert utána elárulta)

Nagy nehezen megértettem vele,hogy azok a kis szeplők huszadrangúak,szóval akkor mégis kell az autónk (persze hitelre),jó akkor intézzük a papirokat aztán lehet vinni a suzit.

Hálisten kapott hitelt (azért pénze volt az öreglánynak),kifizette az önerőt,átírtuk a nevére és már viheti is.

Végül,autóátadáskor egy órán keresztül demóztam neki,hol a kormánykerék,pedálok (sorrendje),mire való a tükör,hol kell ablakot,tükröt állítani,(azért mindig megjegyezte hogy ő már régóta vezet)majd nagy gázzal és két gyalogos majdnem elütéssel elviharzott.

Remélem épségben hazaért és nem lett több horpadás.  :)

 

6 komment

Címkék: adásvétel suzuki nyugdíjas ignis

Opel Corsa C 1.0 Easytronic

2011.08.03. 17:09 AUTÓNEPPER

 

Minap kaptam egy telefonhívást,miszerint mennyiért vennénk meg egy Opel Corsa C 1.0 Easytronic tipusú autót. Háááát sajna nincs jó emlékem róla,de mielőtt kifejteném részletesebben nézzük meg miről is van szó:

 

 Az Opel a 2000. évben váltotta le a B Corsát ezzel a részben új tipussal ugyanis a előd átdolgozott platformjára épült,szerintem szebb dizájnnal, megszűntek a korrozió gondok, mindkét oldalon galvanizálták a karosszéria elemeket és megdöbbentő, 12 év átrozsásodás elleni garanciát vállaltak rá abban az időben. A belseje is megújult,viszont az anyagválasztás nem lett jobb,ugyanaz a kemény műanyagos műszerfal és oldalkárpit lett,mint a régebbiben és 10 év távlatából bizony ez se tartósabb,ugyanúgy zörög,nyekereg úgy látszik az autógyáraknak a kiskategória a fillérbaszás mintapéldája

Viszont bejött a képbe egy új motor,régebbi de átdolgozott és megerősített motorvariánsok, 2001-től 30.000km-re növelt olajcsere periódus. Ez a három hengeres vezérműláncos 1.0 "erőmű", ami a katalógusfogyasztástól eltérően símán benyomja a 7-8 litert ezzel az Easytronic váltóval(már amikor működik).Ugyanis ez az automata szerkezet szeret meghibásodni,főleg az elektromos kuplung aktuátora mondja föl a szolgálatot a legváratlanabb pillanatban és helyen,sajnos relatíve drágán javítható.

 

 

Egyébként ez egy hagyományos váltó azzal a különbséggel,hogy a kuplungot egy ECU által vezérelt szervómotor mozgatja a váltások komótosak,"bólogatós" eléggé darabosan kezeli a váltót még a C Vectrában is!

Igen,jól olvastátok beletették a viszonylag normális automata váltójuk mellé ezt a hibagyáras váltót is a választható opciók közé.

Egyszóval ezt a motorvariánst és az automata váltót használtan nem ajánlanám senkinek,elég nehezen kel el,viszonylag sokat fogyaszt,nem is megy,drága a váltó javítása, tuti akkor áll meg a váltó,mikor tulajdonost cserél az autó és az biza zsebbenyúlós történet lesz!

Inkább egy 1.2 vagy 1.4 motoros kéziváltós változat,ezek is közel ugyanannyit esznek városban,de legalább dinamikusabbak.

 

 

 

 

4 komment

Címkék: c opel automata corsa váltó easytronic

VW Passat 1.9 TDI

2011.07.30. 23:22 AUTÓNEPPER

Ó, az az adagolós TDI.

A dízelesek Szent Grálja,a mindent kibíró,mindent legyőző és túlélő dízelmotor.

A VAG-konszern vitathatatlanul akkori legjobb (év dízelmotorjává választották)és az év(tizedek) elteltével legtartósabbnak bizonyult motorja.Muszáj róla pár szót ejteni.
 

 

                  Találtam egy korabeli, 96-os amerikai VW Jetta reklámanyagot

 

Ez a közvetlen befecskendezéses,turbófeltöltős,Bosch VE elektronikus adagolóval ellátott motor a VW és Audi közös fejlesztésével a 80-as évek végén 90-es évek elején látott napvilágot 90 és 110LE változatban.Céljuk a régi 1.5 és 1.6-os dízelmotor alacsony hatásfokát javítani és zaj-, és károsanyag-kibocsátását csökkenteni.

Először az Audi 80-as szériában jelent meg,majd a VW autóiban,később a SEAT és a Skoda típusokba is belevándorolt, és egészen a 90-es évek végéig ezredforduló elejéig tartotta magát,közel 10 éven át.

Ritkán hibásodnak meg(néha van egy kis gátrepedés meg porlasztócsúcs kopás),bírják a tuningot,könnyű és olcsó javítani őket,még hagyományos lendkerék és kuplung együttese van,nem az az átkozott és bazidrága kettőstömegű lendkerék(talán van már 60-70 ezer környékén gyári anyagokkal felújított is,ahol az összetartó pöcköket cserélik vastagabbra),mint a modernebb PD és common-rail dízelmotorokban, nem véletlenül a legkeresettebb erőforrások.

 

Aktuális alanyunk a 97-es évjáratból való,már az új kasztnis B5 kódjelű Passat meghatározhatatlan kilométerrel (szerintem minimum 500 ezer volt benne) lelakott bézs bőrbelsővel,működő manuális klímával,korrekt motorral és csodával határos módon picit sérült kasztnival.

Viszont a színe az a tipikus német indigó(kanta)kék,amik jellemzően flottaautók voltak.Szóval ahogy bekerült a telepre és felkerült az internetre,rá másnapra szépen elkezdett csörögni a telefonom,szokás szerint a kötelező kérdések mellett (mi a vége?) csere Ladára,kispolszkira,hízóra,takarmányra meg a rosseb se tudja még mit akartak rám sózni.Persze el is jöttek páran megnézni,de sokakat visszariasztott a belseje,igaz nem volt egy patika bele,de ez volt a legolcsóbban meghirdetett autó,ennyi pénzért mit vártak?

Na mindegy ezt már megszoktam,hogy az emberek mindig megnézik a legolcsóbbat,ami szerintük szar,majd megnézik a következő drágább darabokat,(persze annyi pénzük már nincs),aztán mire rájönnek,hogy csak jó lesz az az első verda,addigra már elkelt,hehe.

Így is lett,jött egy gazdálkodó illető,aki megnézte az autót,a belseje neki másodlagos volt,lényeg az hogy a motorja bírja még 2-3 évig,kipróbálta majd egy kis alku után egymás tenyerébe csaptunk és mindenki örült.Na, ezután szállingóztak vissza az előtte nézelődő egyének akik csak meg akarták nézni másodszorra is,hogy aztán elvigyék(?),de hoppon maradtak ugyanis már csak a hűlt helye volt nálam a telepen.

Tanulság: Mindig az első gondolat a legjobb.  :)

Egyébként ez a másik titkos tippem a válságautó mellett,miszerint behozni Németországból ezeket az adagolós TDI-ket, felextrázva, jó állapotúakat árulni itthon még regadóval együtt is megérné...

14 komment

Címkék: történelem vw passat tdi

Válságautó

2011.07.13. 19:40 AUTÓNEPPER

Ez most a kulcsszó.

Olcsó legyen,legyen négy kereke,guruljon és legyen rajta műszaki.

Ilyen autókat keresnek tucatjával.

Azért érdekes,hogy évekkel ezelőtt az egymillió alatti autók mentek,aztán a félmillió alatti autók,manapság meg a 300 ezer alatti verdákat keresik.

Ennyire nincs pénzük az embereknek.

Szomorú.

Ilyet adtunk el most egy Seat Ibizát ami a szögegyszerű 1.4-es benzin motoros,gyújtáselosztós tipus,amin szinte friss műszaki volt rajta,belseje is viszonylag vállalható,a szélvédőn volt egy repedés,de az a következő műszakiig kihúzza.

Ráadásul kipattintható napfénytetős és elektromos ablak is volt benne,tiszta kánaán.

A lényeg,hogy mindene működött és ment.

Persze az új gazdája előtt megnézték jó páran,de még mindig nem fogták fel sokan hogy ennyi pénzért ilyen van és kész.

Picit savanyú,picit kicsi,de a mienk,magyarán ez ennyit tud és kész.

A poén pedig az,hogy nem is magyar vitte el,hanem román akinek az számított,hogy menjen és legyen rajta műszaki,a kasznijával,belsejével nem foglalkozott,pedig 300e ft neki is sok pénz.

Ennyire finnyás lett a magyar ennyi pénzért?

4 komment

Mikor az autóneppernek is jó napja van.

2011.07.04. 13:47 AUTÓNEPPER

 

 Ilyenkor szoktak irigykedni,vagy tiszta szívből gyűlölni. Történt ugyanis,hogy hoztak egy  (ahogy a  nagykönyvben megírva) 2003-as 1. gazdás magyarországon vásárolt SÉRÜLÉSMENTES Toyota Corollát eladásra ,mennyit adnánk érte.

Kérdeztem,mennyire gondol.

Tulaj egymillió-kettőötvenet gondolt érte.

Kis gondolkodás(meg büdzséellenőrzés) után rábólintottam,ugyanis ezek 1,5-1,6 környékén leledzenek a neten.

Srác tisztában volt a használtautó-piac játékszabályaival,azt is megemésztette,hogy gyorsba kevesebbet ér az autója,minthogy saját maga árulgatná hónapokig.

Üzlet megköttetett,autó és pénz gazdát cserélt,majd felhívtam az egyik pesti ismerősömet, ő meg elvitte egymillió-négyért.

Na ezt nevezem gyors üzletnek,elvégre a nepperbácsinak is lehet jó napja,nem?  :)

 

Szólj hozzá!

Na így kéne mennie a dolgoknak mindig?!...

2011.06.23. 13:51 AUTÓNEPPER

....Tenném föl a költői kérdést egy kivülállónak,ami most a pénz oldaláról igaz,de az autó oldaláról nem (mindig).

Van egy céges kapcsolatunk a Dunántúlon,ahol esedékessé vált az autócsere.Vittek tőlünk már nem egy autót meg vannak velünk elégedve hálaajóistennek.

Ezt már szeretem,a boldog visszatérő ügyfél. :)

Leadták az igényt egy dízel 2008-as Ford Focus kombira (Mondeo túl nagy),legyen extrás, nem baj ha egy picit törött volt,csak jó legyen és kedvező ár társuljon mellé.

OK, rendben.

 

Némethonban kinéztem egy fehér 1.6TDCI 80KW-osat,éppen csak az eleje sérült,nyúlványok épek,csak fel kell öltöztetni az elejét.

Behoztam,szétszedtük,közben lett hozzá alkatrész,összeraktuk,leműszakizott, regadót befizettük.

Aztán jött egy kis szopóroller.

Kiderült ugyanis,hogy valami még nem tökéletes az elektronika háza táján,ugyanis állandóan a fojtószelep-hibát dobálta és nem lehetett törölni.

Ok,nézzünk bele egy másikat.

Természetesen azzal se lett jó,akkor nincs mese,rendelni kell bele egy újat. Itt ért az újabb sokk,ugyanis benyögtek a Hoványnál egy gyönge 100e HUF-os árat,azt hittem viccelnek.Nem vicc tényleg annyi.

Hogyazajóédes....

Aztán kiderült,hogy a Volvó 1.6 dízele is ugyanez a motor,ott a fojtószelepház, -minő meglepetés- 50k HUF. Na ez már jobban hangzik (fenét),de nincs mit tenni,megvettem.

Boldogan felrakjuk,hogy most már örömbódóttá minden fasza,tesztkör, megint dobálja a hibát...

Bazdmeg. (így, z-vel)

Felhívom a Hoványt,hogy ilyenkor mit lehet még tenni,erre azt mondja,hogy elfelejtette mondani,hogy meg lehet próbálni előtte a szoftverfrissítést.

Köszi.

Akkor vigyük szoftverfrissítésre,és -láss csodát!- utána H I B Á T L A N!

Ez végre jó hír,csak most van egy tartalék fojtószelepházam. Na mindegy,most már boldogan hívom a leendő tulajt,hogy kész a kocsi megvan a hiba,szoftvert kellett frissíteni.

Ok,rendben jönnek érte hozták a pénzt,autót elvitték.

Szóval a picivel nagyobb haszonból lett egy szinte nullszaldós biznisz,hát ilyen is van a következőhöz már a dátumot meg az évszámot is hozzá fogom adni. :)

Aztán ott is lehet szopás,ki tudja ezt előre,de aki azt mondja hogy ezen milliókat lehet keresni,annak a képébe őszintén bele fogok röhögni.

2 komment

Címkék: ford szopás ügyfél rendes boldog focus fizetős szopóroller

Valami megmozdult...

2011.06.04. 15:09 AUTÓNEPPER

Nem tudom, mi történt,de elkezdtek az emberek szépen szállingózni,autót nézni.

Nyitogattam ki a kocsikat egyiket a másik után,hirtelen hatfele kellett volna szakadni.

Majdnem olyan volt,mint a régi szép időkben a rendszerváltáskor,mikor számolatlanul jöttek be a svájci import autók(ez is  egy külön történet lesz).

Ejh,Kánaán volt akkor,szinte még a kavicsot,kerítést,ajtót is el tudtuk volna adni,mindent vittek.

Úgy látszik lesz valami fény az alagút végén,ha már jönnek abból előbb-utóbb vásárlás is lesz,csak a folytatás is ilyen legyen! 

Szólj hozzá!

Opel Vectra C 2.2i

2011.06.01. 16:28 AUTÓNEPPER

Szomorú apropója van az eladásnak:meghalt a tulaj.  :(

Csak 37 éves volt,vérrög végzett vele.

Ilyet még az ellenségnek se kívánnék,hirtelen és kegyetlen halál. 2 éves kislány és az asszony maradt hátra, meg az autó.

Maga az autó nincs rossz állapotban,csak ugye a kantakék 2.2 benzin automata váltóval megfejelve nem éppen a kis fogyasztású, azonnal elkelő autókategóriához tartozik.

Szegény asszonynak most keresni kell egy kismotoros Corsa-félét amit el bír tartani,a Vectrát meg árulni,árulni,árulni....

3 komment

Címkék: c opel benzin eladás vectra

Megtört a jég!

2011.05.21. 22:36 AUTÓNEPPER

Úgy látszik van Isten, elkelt egy autó!

Létrejött az évszázad biznisze.

Igaz,hogy csak kétszázezer forintos Nissan Sunny volt,kerestem rajta egy húszast,de aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli.

Csodálkoztam is,hogy eddig miért nem vitték el,ugyanis 94-es létére elég jó állapotban volt,kasztnin csak a jobbos balos küszöbön voltak rügyezések plusz a hátsó kerékdobban egy lyuk,de futómű,fékek,gumik,motor rendben volt.

Egyszóval egy régi japán autó korrekt állapotban,ennyi pénzért csak egy jobb biciklit lehetett kapni.

Igaz,valakinek a bicikli kell,de mi nem kerékpárt árulunk.

2 komment

Címkék: adásvétel pénz nissan sunny elkelt

Ki vagyok én?

2011.05.20. 10:14 Droidvezérlö

Hogy ki vagyok én?

Csak egy vidéki egyszerű "murvástelepesfaházas" nepper a sok közül,aki megpróbál becsületes lenni,ami néha elég nehéz,ehhez mondjuk a kuncsaftok/autók hozzáállása is rátesz egy lapáttal,de azért próbálom magamat tartani,de széllel szembe pisálni nem sokáig lehet.

Eredeti szakmám autószerelő,de jókor voltam jó helyen, és már jó tíz-tizenöt éve autókereskedő vagyok,tehát van az autókra és belsejére is van rálátásom,ami egy beszámításnál,vételnél bizony jól jön,nem kell külön elvinni saját szerelőhöz,hogy nézze át,bízok a megérzéseimben eddig ritkán hagytak cserben.

Persze nem vagyok tévedhetetlen,párszor belenyúltam olyan autóba amibe nem kellett volna (ki nem),de hát ez benne van a pakliban,nem maradt a nyakamon eddig egy darab se.

Ne várjatok tőlem esszéket vagy tanulmányokat,arról fogok írni ami épp eszembe jut,de ígérem körbejárjuk a nepper-témát rendesen.

Szeretném megvilágítani az alkalmi vagy rendszeres autóvásárlóknak ezt az oldalt is,nehogy azt higgyék,hogy könnyű az emberekkel és autókkal,de ezt kereskedelemben jártas embereknek nem kell bemutatni,de hátha tudok újat is mondani.

Embertípusokból kész tanulmányt lehetne írni,sajnos nagyon kevés az értelmes vásárló,inkább az időmilliomos,kisebbségi,szájjal mindent megvevő,okoskodó,féláron megvevő,hatvanötször-visszajövő-de-a-végén-nemmegvevő,bizonytalan,antiszociális,üldözési mániában és ezek tetszőleges kombinációjában szenvedő egyedekkel találkozok.

Ez sajnos tükrözi valamennyire az Ország állapotát is,de remélem nem nő a számuk.

6 komment

Címkék: vásárlás ember vevő bemutatkozas embertípus kuncsaft

Nyűglődés ezerrel

2011.05.12. 23:51 Droidvezérlö

Már két hónapja nem kelt el egy autó se.

Január,február még jó volt,elvittek jópár új Ford Mondeot céges autónak,de azóta semmi. Talán lesz esély egy szép szervizkönyves,egygazdás IV.-es Golfra(hihetetlen hogy még nem vitték el,pedig tavaly meg voltak őrülve Golfért),amit kerülget egy fószer már jó ideje,már 3 hete bejön minden héten legalább egyszer,de variál állandóan. Mér' nincs benne elektromos ablak meg mér' nem olcsóbb, ja meg be kéne számítani a szutyok Seat Ibizáját,ami ráadásul traktorpiros itt-ott mattulva,rohadva de piaci áron.

Persze....

Mint a Föníciaiak óta tudjuk,illetve megtanítottak arra,hogy olcsón kell venni és drágán eladni.

Sokkol rendesen,hogy itt meg ott már látott szebbet,jobbat,extrásabbat,de érdekes módon mindig visszatalál hozzám,ezekszerint a többi verda se jobb,csak ez kéne neki,dehát picit bizonytalan a lelkem,mint szűzlány az első nászéjszaka előtt.

De én ismerem ezt az embertipust,ha már 3-4szer visszajár,akkor előbb-utóbb rászánja magát,csak ki kell várnom.Már elmondtam neki a magamét százszor (nézesse át,kérdezze le,beszámítom a verdát) többet egyelőre nem tehetek.

6 komment

Címkék: volkswagen adásvétel golf iv autónepper

süti beállítások módosítása